Netuberkulózní mykobakteriózy - Hricíková, Ivana; Šterclová, Martina; Koziar Vašáková, Martina (Praktický lékař, 2011)
Netuberkulózní mykobaktéria (NTM) jsou v poslední době stále častěji identifikována jako původci onemocnění u člověka. Onemocnění NTM je granulomatózní zánětlivé onemocnění postihující u dospělé populace převážně plíce. V klinickém obraze dominuje kašel, pocení a hubnutí. Klíčové postavení v diagnostice a později i léčbě má bakteriologické vyšetření sputa, případně materiálu získaného při bronchoskopii nebo plicní biopsii. Léčba NTM je zahajována po splnění všech kritérií pro diagnózu – existující klinické příznaky, odpovídající radiologický nález a průkaz netuberkulózních mykobakterií ve vyšetřovaném materiálu. Léčba je obvykle dlouhodobá a spočívá v podání kombinace antibiotik a chemoterapeutik.
Keywords: dospělí; radiografie; kombinovaná farmakoterapie; antituberkulotika; atypické mykobakteriální infekce; Humans; Drug Therapy, Combination; plicní nemoci; diagnostická kritéria; Bronchoscopy; antibakteriální látky; Combined Modality Therapy; bronchoskopie; Lung Diseases; Comorbidity; Antitubercular Agents; komorbidita; netuberkulózní mykobakterie; Radiography; Sputum; Adult; kombinovaná terapie; plicní mykobakterióza; Nontuberculous Mycobacteria; lidé; Anti-Bacterial Agents; sputum; Mycobacterium Infections, Nontuberculous