Exprese GluN1C2 podjednotky NMDA receptoru v hipokampu pacientů trpících schizofrenií - studie post mortem - Vrajová, Monika; Horáček, Jiří; Klaschka, Jan (Psychiatrie (Praha, Print), 2010)
Zmeny exprese GluNl podjednotky N-methyl-D-aspartátového receptoru jsou opakovaně nacházeny u schizofrenie. GluNl c2 je jednou z variant teto podjednotky a konkrétně C2 kazeta je důležitým prvkem při kotvení GluNl do plazmatické membrány. V naší práci jsme hodnotili proteinovou expresi GluNl c2 post mortem v levých a pravých hipokampech pacientů se schizofrenií a kontrol. Výsledky ukázaly na interakci laterality s pohlavím, lateralita u mužů byla obrácená oproti ženám. Vztah hladiny exprese s diagnózou jsme neprokázali.
Keywords: hipokampus; Female; schizofrenie; podjednotky proteinů; mužské pohlaví; Financing, Organized; GluNlC2 podjednotka NMDA receptoru; Protein Isoforms; Humans; protein - isoformy; lidé; Protein Subunits; receptory N-methyl-D-aspartátu; alternativní sestřih; RNA, Messenger; Alternative Splicing; Schizophrenia; senioři; messenger RNA; ženské pohlaví; Aged; financování organizované; Receptors, N-Methyl-D-Aspartate; Hippocampus; Male