Daptomycin - Marešová, Vilma; Urbášková, Pavla (Remedia, 2011)
Daptomycin je antibiotikum z nové skupiny cyklických lipopeptidů. Má rychlý baktericidní účinek na některé grampozitivní koky, významná je jeho aktivita ke kmenům Staphylococcus aureus rezistentním k oxacilinu (MRSA). Má specifický mechanismus účinku, váže se na cytoplazmatickou membránu grampozitivních bakterií, bez průniku do jejich cytoplazmy. Účinkuje na bakterie bez ohledu na jejích růstový cyklus. Daptomycin účinkuje na citlivé bakterie v závislosti na koncentraci, rychle a baktericidně. Dlouhý postantibiotický efekt umožňuje jeho podání jednou denně. Na základě výsledků studií je používán pro léčbu komplikovaných infekcí kůže a měkkých tkání a také pro léčbu pravostranné stafylokokové endokarditidy.
Keywords: Skin Diseases, Infectious; klinické zkoušky jako téma; Daptomycin; daptomycin; Endocarditis, Bacterial; Lipopeptides; pravostranná endokarditida; Bacterial Proteins; hodnocení léčiv; antibakteriální látky; infekce měkkých tkání; statistika jako téma; infekční nemoci kůže; Soft Tissue Infections; MRSA; lidé; Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus; Anti-Bacterial Agents; Humans; bakteriální proteiny; bakteriální endokarditida; Drug Evaluation; lipopeptidy; infekce kůže a měkkých tkání; Statistics as Topic; methicilin rezistentní Staphylococcus aureus; Clinical Trials as Topic