Fingolimod - Zapletalová, Olga (Remedia, 2011)
Fingolimod (FTY720) je perorální modulátor sfingosin-1-fosfátových (S1P) receptorů s unikátním mechanismem účinku. Odhaluje nový přístup k léčbě roztroušené sklerózy (RS). Redukce exprese receptorů S1P1 snižuje únik lymfocytů z lymfatických uzlin. Tím dochází k ovlivnění cirkulace prozánětlivých lymfocytů, omezení jejich vstupu do centrálního nervového systému a k redukci patologické autoimunitní odpovědi vedoucí k rozvoji onemocnění RS. FTY720 se stává prvním perorálním imunomodulačním preparátem, který ovlivňuje klinickou aktivitu RS, dokumentovanou snížením počtu relapsů, snížením invalidity i zlepšením nálezu na magnetické rezonanci.
Keywords: klinické zkoušky jako téma; neurální buňky; Clinical Trials as Topic; roztroušená skleróza mozkomíšní; astrocyty; Fatty Acids, Monounsaturated; lymfocyty; Propylene Glycols; Central Nervous System Diseases; houby; sfingosin-1-fosfát; imunologické faktory; Multiple Sclerosis; lidé; Immunomodulation; neurony; roztroušená skleróza; sfingosin; sfingosin-1-fosfátový receptor; Astrocytes; Fungi; Neurons; Central Nervous System; propylenglykoly; Immunologic Factors; nemoci centrálního nervového systému; Lymphocytes; kyseliny mastné mononenasycené; Sphingosine; centrální nervový systém; imunomodulace; Humans