Nukleární magnetická rezonance srdce jako metoda poznání etiologie akutního srdečního selhání s rozvojem syndromu multiorgánové dysfunkce - Porzer, Martin; Hanzlíková, Pavla; Homza, Miroslav (Intervenční a akutní kardiologie, 2011)
V kazuistice referujeme případ, kdy bylo vyšetření srdce magnetickou rezonancí zvoleno jako diferenciálně diagnostická metoda k rozlišení zánětlivého a nezánětlivého postižení myokardu s rozvojem náhlého globálního kardiálního selhání s následným rozvojem syndromu multiorgánové dysfunkce. Provedené vyšetření, neprokazující myokarditidu, umožnilo akutní operaci pacienta – náhradu aortální chlopně, která vedla k promptní stabilizaci akutního stavu pacienta a postupné normalizaci velikosti a funkce levé komory srdeční.
Keywords: myokarditis; dospělí; Magnetic Resonance Imaging; diferenciální diagnóza; klinické laboratorní techniky; Aortic Valve Stenosis; hodnocení rizik; Clinical Laboratory Techniques; Adult; aortální stenóza; multiorgánové selhání; myokarditida; Heart Failure; lidé; srdeční selhání; magnetická rezonanční tomografie; Risk Assessment; Diagnosis, Differential; Male; progrese nemoci; Disease Progression; Myocarditis; mužské pohlaví; Multiple Organ Failure; Humans