Perorálne antidiabetiká a ich vplyv na endotelovú dysfunkciu - Drobná, Veronika; Jankyová, Stanislava; Tisoňová, Jana; Dukát, Andrej; Kristová, Viera; Mačugová, Agáta; Kostková, Lenka; Wawruch, Martin (Klinická farmakologie a farmacie, 2011)
Poškodenie ciev predstavuje najčastejšiu komplikáciu diabetes mellitus (DM). Terapia DM sa preto orientuje nielen na úpravu hodnôt glykémie, ale aj na prevenciu a liečbu cievneho poškodenia. Niektoré skupiny v súčasnosti používaných antidiabetík majú endotelovoprotektívne vlastnosti, ktoré nie sú iba dôsledkom ich účinku na hladinu glykémie. Sú perspektívnymi nástrojmi pre znižovanie kardiovaskulárnej morbidity a mortality u diabetikov. Predložená práca sa zaoberá jednotlivými skupinami antidiabetík z hľadiska ich vplyvu na endotelovú dysfunkciu u pacientov s DM 2. typu.
Keywords: akarbóza; metaanalýza jako téma; cévní endotel; Humans; Thiazolidinediones; Metformin; metformin; Diabetes Complications; Acarbose; Incretins; Endothelium, Vascular; Financing, Organized; financování organizované; Sulfonylurea Compounds; Risk Factors; thiazolidindiony; Meta-Analysis as Topic; komplikace diabetu; Benzamides; rizikové faktory; Drug Evaluation; sulfonylmočovinové sloučeniny; hypoglykemika; hodnocení léčiv; benzamidy; lidé; Hypoglycemic Agents; inkretiny