Svalová relaxace během celkové anestezie v České republice 2010 - jednodenní prospektivní observační dotazníková studie - Adamus, Milan; Herold, Ivan; Cvachovec, Karel; Ševčík, Pavel; Černý, Vladimír (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2011)
Cíl studie: Získání údajů o způsobu použití svalových relaxancií (NMBA) během celkové anestezie v České republice. Typ studie: Prevalenční jednodenní dotazníková studie. Typ pracoviště: Pracoviště poskytující anesteziologickou péči, která se zaregistrovala před termínem studie. Materiál a metoda: Projekt je součástí studie Czech Anesthesia Day 2010. Do ní byl zahrnut každý pacient na registrovaném pracovišti, kde byla zahájena anesteziologická péče 1. 6. 2010 mezi 7:00 a 24:00 h. Údaje o každém pacientovi byly vkládány do internetového on-line formuláře. Sledované ukazatele zahrnovaly parametry se vztahem ke svalové relaxaci (použití NMBA, antagonizace bloku, monitorování relaxace), základní demografické údaje (věk) a data o podané anestezii (typ výkonu, místo podání anestezie, způsob zajištění dýchacích cest). Výsledky: 2252 nemocných ve sledovaném období podstoupilo celkovou anestezii. Relaxovaných bylo 55,9 % nemocných. K tracheální intubaci bylo u plánovaných výkonů podáno nejčastěji nedepolarizující NMBA (55,7 %), u neplánovaných suxamethonium (49,4 %). K relaxaci bylo nejčastěji použito atrakurium (43,1 %), suxamethonium (31,2 %) a rokuronium (24,4 %), u malých dětí mivakurium (55,3 %). V ambulantním provozu byla relaxována 3 % nemocných, za hospitalizace 39,9 % (p < 0,0001). K reverzi bloku byl použit neostigmin (24,1 % nemocných), jednou byl podán sugammadex. Hloubka bloku byla monitorována u 5,1 % nemocných. Monitorovaní nemocní dostali častěji neostigmin. Svalové relaxans bylo podáno více než polovině nemocných, nejčastěji atrakurium, suxamethonium a rokuronium. Reverze neostigminem byla provedena u čtvrtiny nemocných. Monitorování relaxace je v ČR nedostatečné (5 % relaxovaných).
Keywords: financování organizované; nedepolarizující myorelaxancia; průzkumy a dotazníky; Neuromuscular Blocking Agents; Prevalence; reverze; monitorování fyziologických funkcí; Succinylcholine; Neostigmine; Monitoring, Physiologic; průřezové studie; Surveys and Questionnaires; monitorování; neostigmin; Anesthesia, General; lidé; anesteziologické oddělení nemocnice; Neuromuscular Nondepolarizing Agents; nedepolarizující svalové relaxans; dotazníková studie; celková anestezie; pooperační komplikace; nervosvalové blokátory; Atracurium; peroperační monitorování; Anesthesia Department, Hospital; Financing, Organized; prevalence; Data Interpretation, Statistical; prospektivní studie; nervosvalová blokáda; sukcinylcholin; Cross-Sectional Studies; atrakurium; Prospective Studies; interpretace statistických dat; Neuromuscular Blockade; Postoperative Complications; Czech Republic; nervový přenos; Synaptic Transmission; Česká republika; Monitoring, Intraoperative; probouzení z anestezie; Anesthesia Recovery Period; suxamethonium; Humans