Srovnání nákladů na doplňovanou anestezii vedenou s oxidem dusným a bez něj ve Fakultní nemocnici Olomouc - Adamus, Milan; Koutná, Jiřina; Hrabálek, Lumír; Konupčíková, Kateřina; Fischerová, Lucie; Frančáková, Jana (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2011)
Cíl studie: Srovnání ceny doplňované anestezie s oxidem dusným a bez něj. Typ studie: Prospektivní, klinická, randomizovaná studie bez zaslepení. Pracoviště: Klinika anesteziologie a resuscitace fakultní nemocnice. Materiál a metoda: Po schválení Etickou komisí FN a LF UP v Olomouci a získání informovaného souhlasu jsme vyšetřovali nemocné, kteří byli indikováni k operaci v doplňované anestezii s nutností tracheální intubace a svalové relaxace. Nemocní byli rozděleni do dvou skupin, které se lišily složením podávané čerstvé směsi anestetických plynů (ve skupině AIR byl použit vzduch, kyslík a sevofluran, ve skupině N2O oxid dusný, kyslík a sevofluran). Stanovili jsme cenu spotřebovaných plynů a sevofluranu a skupiny porovnali nepárovým neparametrickým testem (Mannovým-Whitneyovým). Výsledky jsou uvedeny jako medián a kvartily, za statisticky významnou jsme považovali hodnotu p < 0,05. Výsledky: Skupiny AIR (10 mužů, 38 žen) a N2O (7 mužů, 35 žen) se nelišily ani délkou operace, ani demografickými parametry. Náklady na inhalační složku anestezie byly vyšší ve skupině AIR (p = 0,005), tento rozdíl byl podmíněn především vyšší spotřebou sevofluranu (p = 0,001). Náklady na kyslík byly podobné v obou skupinách (p = 0,138), ve skupině N2O byla nižší spotřeba sufentanilu (p = 0,047). Spotřeba ostatních anestetik (midazolam, propofol) a svalových relaxancií (cisatrakurium, rokuronium) byla obdobná v obou skupinách. Závěr: Přidání oxidu dusného do nosné směsi plynů redukuje náklady při doplňované anestezii.
Keywords: dospělí; Female; Adult; Intraoperative Care; ženské pohlaví; ekonomika farmaceutická; plastická chirurgie; chirurgie operační; sevofluran; Economics, Pharmaceutical; lidé; Methyl Ethers; inhalační anestezie; Surgery, Plastic; methylethery; Sevoflurane; farmakoekonomika; prospektivní studie; Nitrous Oxide; Male; peroperační péče; Aged; Prospective Studies; Oxygen; Anesthesia, Inhalation; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Anesthesia, Endotracheal; intratracheální anestezie; oxid dusný; Surgical Procedures, Operative; Middle Aged; kyslík; Humans