Štítná žláza v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost - Kalvachová, Božena (Pediatrie pro praxi, 2011)
Poruchy tyroidální osy u dětí a dospívajících se vyskytují ve 4–6 % populace a stále jich přibývá. Sdělení se zabývá diagnostikou a léčbou běžných tyreopatií subklinických i manifestních, okrajově jsou zmíněny vzácné poruchy a nádory. Vymezení rozsahu péče pediatra první linie o pacienty s tyreopatií a spolupráce s endokrinologem během léčby je pokusem o definování sofistikované dělby práce.
Keywords: Goiter; pediatr; endokrinolog; dítě; pediatrie; tyreoiditida; Adolescent; struma; diagnostika; lidé; Hypothyroidism; Hyperthyroidism; štítná žláza; Thyroiditis; léčba; Thyroid Gland; hypertyreóza; Child; Pediatrics; tyreopatie; mladiství; hypotyreóza; Humans