Prague Hepatology Meeting 2010 - novinky z hepatopatologie - Ehrmann, Jiří (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2011)
Přehledový článek shrnuje nejnovější poznatky z oblasti hepatopatologie jež byly předneseny na Prague Hepatology Meeting 2010. V oblasti nealkoholické steatohepatitidy hraje v současné době důležitou roli střevní mikroflóra a permeabilita zažívacího traktu, které významným způsobem ovlivňují riziko vzniku jaterní cirhózy. U nádorů jater se pozornost zaměřuje na molekulární diagnostiku, umožňující např. u hepatocelulárního adenomu rozlišit několik podtypů s různým rizikem maligního zvratu. Experimentální hepatologie se v současnosti zabývá zejména rolí epigenetických faktorů při vzniku alkoholového postižení jater. Virové hepatitidě C je věnována pozornost z hlediska mechanizmů vzniku rezistence k terapii. Stále důležitým tématem zůstává problematika patogeneze jaterní fibrózy a problematika role keratinů v patogenezi hepatopatií.
Keywords: Risk Factors; alkoholická steatóza jater; hepatitis C; metabolický syndrom; Hepatitis; alkoholová hepatopatie; nealkoholická steatohepatitida; jaterní cirhóza; Humans; Liver Neoplasms; lidé; keratiny; Gastrointestinal Microbiome; Congresses as Topic; Fatty Liver, Alcoholic; Fatty Liver; hepatitida C; střevní mikroflóra; ztučnělá játra; Liver Cirrhosis; Hepatitis C; Keratins; Metabolic Syndrome; kongresy jako téma; fibróza jater; hepatitida; nádory jater; rizikové faktory