Mikrobiální produkce kyseliny hyaluronové - Hamšíková, Martina (Bioprospect, 2011)
Kyselina hyaluronová je nesulfátovaný glykosaminoglykan, který se skládá z opakujících se jednotek disacharidů kyseliny D -glukuronové a N -acetyl- D -glukosaminu, spojených (1 ➝ 3)- a (1 ➝ 4)- β - D -glykosidovou vazbou. Tento polysacharid je hlavní složkou mezibuněčné hmoty. Kyselina hyaluronová se jako signální molekula také účastní imunologických procesů. Díky svým unikátním vlastnostem jako je biokompatibilita, hydrofilita nebo viskoelasticita je kyselina hyaluronová velice cenným biopolymerem v medicíně, například v oční a plastické chirurgii, dále je také využívána v kosmetickém průmyslu a potravinářství. V současné době se kyselina hyaluronová komerčně získává především mikrobiální fermentací pomocí bakteriálního kmene Streptococcus equi subsp. zooepidemicus . Ke kultivaci se obecně používá syntetické médium obsahující glukosu a kvasničný extrakt. Byly testovány také některé zdroje zemědělského původu, které by mohly nahradit toto médium a být dále využity jako zdroj bioenergie nebo pro přípravu cenných bioproduktů.
Keywords: průmyslová mikrobiologie; Ophthalmology; Immune System; kyselina hyaluronová; lidé; Humans; Streptococcus equi; Drug Industry; Cosmetics; Industrial Microbiology; Fermentation; ortopedické výkony; oftalmologie; Orthopedic Procedures; potravinářské přísady; fermentace; kosmetické přípravky; imunitní systém; Hyaluronic Acid; Food Additives; farmaceutický průmysl