Klasifikačné systémy v ošetrovateľskej praxi - dojčenie a zdravie dojčaťa v 1. roku života - Boledovičová, Mária; Krištofová, Erika; Nádaská, Iveta (Cesta k profesionálnímu ošetřovatelství ..., 2007)
Výživa má základný význam pre rast a vývoj dojčiat a preto potrebujú zdravotníci najnovšie a presné informácie, aby mohli správne informovať rodičov. Sestry prichádzajú do kontaktu s rodičkami počas tehotenstva, pri pôrode, po pôrode, ako aj pri rutinných návštevách v rámci starostlivosti o dojčatá a rodičia sa na ne obracajú s otázkami najmä s dojčením. Potrebnými vedomosťami sú aj klasifikačné systémy NANDA, NIC, NOC. Príspevok je súčasťou projektu VEGA 1/2321/05, v ktorom sa zaoberáme vplyvom dojčenia na zdravie detí a aktivít v projekte Zdravé mesto, v rámci ktorého vznikla v Nitre Poradňa dojčenia.
Keywords: Infant Nutritional Physiological Phenomena; Infant; Breast Feeding; lidé; Prospective Studies; kojení; fyziologie výživy kojenců; Nursing Care; prospektivní studie; klasifikace; Classification; Humans; kojenec; ošetřovatelská péče