Endoteliální dysfunkce - první stadium aterosklerózy - Vrablík, Michal; Janotová, Michaela; Tůmová, Eva; Vaclová, Martina (Medicína pro praxi, 2011)
Endoteliální buňky tvoří nejenom mechanickou bariéru, ale představují metabolicky velmi aktivní tkáň aktivně regulující cévní tonus, permeabilitu a ostatní cévní funkce. Funkční poškození endoteliální výstelky (endoteliální dysfunkce), spouštěné řadou mechanických, fyzikálně-chemických a imunologických faktorů, je počátkem cévních změn, které mohou vyústit v aterotrombotické cévní komplikace. Široké možnosti detekce endoteliální dysfunkce zatím pro svou náročnost nenacházejí uplatnění v běžné praxi. Pomáhají nám ale porozumět mechanizmům, kterými nefarmakologická i farmakologická opatření vedou k restituci endoteliální funkce a tím snížení rizika rozvoje dalších navazujících fází aterosklerózy.
Keywords: Endothelium, Vascular; Erectile Dysfunction; prevence; financování organizované; kardiovaskulární nemoci; cévní endotel; erektilní dysfunkce; penis; lidé; Penis; Cardiovascular Diseases; Financing, Organized; kardiovaskulární onemocnění; Humans; Atherosclerosis; ateroskleróza