Přímý průkaz původce maltské horečky - kazuistika - Bardoň, Jan; Kohnová, Ivana; Prokeš, Zdeněk; Skalka, Přemysl; Bzdil, Jaroslav (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2011)
Bakteriální zoonózy představují i v současnosti závažný medicínský problém. K méně častým, ale závažným zoonózám patří maltská horečka způsobená bakterií Brucella melitensis. Předkládaná kazuistika popisuje případ relapsu importované maltské horečky u mladého muže. Diagnóza byla vedle čtyř sérologických testů verifikována přímým průkazem původce v hemokultuře. Izolát Brucella melitensis byl identifikován metodou polymerázové řetězové reakce a metodou hmotností spektrometrie MALDI-TOF.
Keywords: Humans; brucelóza; mladý dospělý; zoonóza; Young Adult; MALDI-TOF; mužské pohlaví; alimentární infekce; Brucella melitensis; Travel; Male; cestování; Brucellosis; lidé