Listeriový infekt umělé kloubní náhrady - Chrdle, Aleš; Stárek, Martin (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2011)
Muž ve věku 74 let s diabetes mellitus 2. typu, ischemickou chorobou srdeční po operaci aortokoronárního bypassu, hypertenzí a chronickou bronchitidou měl před 5 lety implantovánu náhradu levého kyčelního kloubu na jiném pracovišti. Již od časného pooperačního období jevil známky mitigovaného infektu, který byl empiricky přeléčován antibiotiky. Při současné hospitalizaci byly na rentgenovém snímku patrné známky uvolnění komponent TEP s výraznou kostní resorpcí. Periprotetický infekt byl řešen dvoudobě. V první fázi byla extrahována infikovaná kloubní protéza a byla nahrazena dočasným spacerem napuštěným antibiotiky. Za měsíc byla provedena reimplantace revizní endoprotézy s použitím cementu s antibiotiky. Z materiálu extrahovaného během první operace byla kultivována masivně Listeria monocytogenes a ojediněle Staphylococcus epidermidis. jedná se o 18. publikovanou kazuistiku listeriové infekce umělé kloubní náhrady. V případě referovaného pacienta se patrně jednalo o mitigovaný stafylokokový infekt, na který hematogenně nasedla listeriová infekce, která odloučení protézy výrazně urychlila. Přehled literatury ukazuje na několik vlastností listerií, které činí konzervativní léčbu obtížnou, především výrazná stimulace imunitního systému (s výslednou destrukcí okolních tkání), přežívání v makrofázích (nedosažitelnost pro antibiotika účinná in vitro) a schopnost vytvářet biofilm i osidlovat biofilm vytvořený jinými bakteriemi. Větší výtěžnost a spolehlivost mikrobiologických vyšetření lze dosáhnout díky navigované punkci z mikroincize před operací, prodlouženou dobou kultivace a dále sonifikací extrahovaného materiálu, dvoudobým operačním přístupem a kontrolní punkcí se zhodnocením počtu leukocytů v kloubní dutině před reimplantací nové protézy.
Keywords: infekce spojené s protézou; lidé; Listeria monocytogenes; senioři; mužské pohlaví; periprotetický infekt; Device Removal; Male; kyčelní protézy; Prosthesis-Related Infections; Aged; Listeriosis; odstranění implantátu; Hip Prosthesis; listeriové infekce; listeriosis; Humans