Interpretace výsledku vyšetření citlivosti k beta-laktamům u enterobakterií produkujících beta-laktamázy hydrolyzující cefalosporiny III. a IV. generace a karbapenemy - Hrabák, Jaroslav; Žemličková, Helena; Bergerová, Tamara; Urbášková, Pavla (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2011)
O interpretaci citlivosti k beta-laktamovým antibiotikům u gramnegativních tyček produkujících beta-laktamázy se v současnosti diskutuje v CLSI i v EUCAST, renomovaných institucích doporučujících klinické break-pointy. Článek shrnuje současné poznatky o break-pointech u enterobakterií a navrhuje postup pro klinicko-mikrobiologické laboratoře České republiky.
Keywords: beta-Lactamases; Carbapenems; karbapenemy; Microbial Sensitivity Tests; beta-laktamy; mikrobiální testy citlivosti; Cephalosporins; karbapenemázy; hydrolýza; Enterobacteriaceae; beta-Lactams; Hydrolysis; beta-laktamasy; MBL; ESBL; AmpC; KPC; cefalosporiny