Srovnání lidského choriového gonadotropinu (Pregnyl 10 000 IU i.m.) s GnRH agonistou (triptorelin 0,2 mg s.c.) pro maturaci oocytů u stejných dárkyň vajíček - klinické a embryologické charakteristiky - Středa, Robert; Mardešić, Tonko; Sobotka, Vladimír; Koryntová, Dana; Hybnerová, Lucie; Jindra, Martin; Paseková, Vladimíra; Slámová, Jiřina; Števíková, Martina; Vobořil, Jan; Jelínková, Ladislava; Vilímová, Šárka; et al. (Česká gynekologie, 2011)
Cíl: Srovnat klinické a embryologické charakteristiky v cyklech darovaných vajíček s maturací oocytů po aplikaci lidského choriového gonadotropinu (hCG) Pregnyl 10 000 IU i.m. vs. triptorelin 0,2 mg s.c. u stejných žen ve dvou následných stimulačních cyklech. Cílem studie je snížit riziko rozvoje ovariálního hyperstimulačního syndromu (OHSS) u dárkyň vajíček s velkou ovariální odpovědí náhradou Pregnylu 10 000 IU i.m. triptorelinem 0,2 mg s.c. Podání jedné dávky GnRH agonisty (triptorelin 0,2 mg s.c.) indukuje uvolnění LH z hypofýzy podobně jako spontánní LH vrchol. Typ studie: Prospektivní cross-over studie. Název a sídlo pracoviště: Sanatorium Pronatal, Praha. Předmět a metoda: Od srpna 2009 do července 2010 jsme analyzovali 24 stimulačních cyklů u 12 dárkyň vajíček připravovaných GnRH antagonistickým protokolem s rekombinantním FSH (follitropin beta). Identifikovali jsme dárkyně s více než 15 folikuly u ultrazvukového vyšetření, a pokud alespoň 3 folikuly dosáhly 17 mm v průměru, aplikovali jsme pro maturaci oocytů Pregnyl 10 000 IU i.m. a v následném cyklu triptorelin 0,2 mg s.c. Výsledky: Primárním cílem byl počet oocytů, zastoupení zralých (MII) oocytů, počet a zastoupení fertilizovaných oocytů. Sekundárním cílem bylo trvání FSH stimulace, celková dávka gonadotropinů a průměrná denní dávka gonadotropinů. Data jsme analyzovali párovým t-testem. Získali jsme 17,2 ± 8,6 vs. 15,8 ± 5,3 (ns) vajíček, 12,6 ± 7,3 vs. 13,0 ± 5,4 (ns) oocytů v metafázi II. zracího dělení (MII), zastoupení M II oocytů (%) bylo 73 vs. 83 (ns), počet fertilizovaných oocytů 11,5 ± 6,7 vs. 11,7 ± 4,5 (ns), fertilization rate (%) 91 vs. 90 (ns) ve skupině Pregnyl vs. triptorelin, resp. Trvání FSH stimulace (dny) 12,2 ± 0,8 vs. 12,4 ± 0,7 (ns), celková dávka gonadotropinů (IU) 1744 ± 277 vs. 1740 ± 276 (ns), průměrná denní dávka gonadotropinů (IU) 238 ± 43 vs. 221 ± 36 (ns), nebyla statisticky odlišná u obou skupin. Závěr: Počet zralých (MII) oocytů a následně embryologický vývoj je srovnatelný se skupinou Pregnyl. Neprokázali jsme odlišnosti ani v klinických, ani v embryologických charakteristikách při porovnání obou souborů. Pouze 1 pacientka s Pregnylem podstoupila ambulantně paracentézu pro OHSS II. st. Aplikace triptorelinu 0,2 mg s.c. je bezpečný a účinný přístup k dosažení zralých oocytů v programu darování vajíček, kde náš zájem není zaměřen na implantaci, kde na základě několika studií existují jistá omezení.
Keywords: ženské pohlaví; Female; choriogonadotropin; ICSI; hCG; oocyty; Ovarian Hyperstimulation Syndrome; lidé; Oocyte Donation; ovariální hyperstimulační syndrom; Chorionic Gonadotropin; Oocytes; Triptorelin Pamoate; Humans; darování oocytu; mimotělní oplodnění; triptorelin-pamoát