Karcinom ledviny - současná situace a integrace miniinvazivních technik (vertebroplastiky, cementoplastiky, selektivní embolizace a radiofrekvenční ablace), biologické a konvenční chirurgické léčby - Kolombo, Ivan; Kříž, Radko; Vymazal, Josef; Poněšický, Jiří; Weichet, Jiří; Porš, Jaroslav; Zemanová, Iva; Pabišta, Richard; Poršová, Martina; Toběrný, Michal; Černohorský, Stanislav; Beňo, Pavel; et al. (Urologie pro praxi, 2011)
Karcinom ledviny (RCC) je nejmalignějším urologickým nádorem a Česká republika má největší výskyt karcinomu ledviny na světě. Významná část nemocných je primárně diagnostikována až ve stadiu pokročilého onemocnění nebo k progresi dochází v průběhu dalšího sledování. Základem léčby pokročilého onemocnění je komplexní léčba integrující především chirurgické či nové miniinvazivní ablační techniky s léčbou systémovou. Mezi největší pokroky léčby u generalizovaného onemocnění patří biologická léčba s použitím nových, do klinické praxe již zavedených preparátů, mezi něž patří: sunitinib (Sutent®), sorafenib (Nexavar®), bevacizumab (Avastin®), temsirolimus (Torisel®), everolimus (Afinitor®) nebo také pazopanib (Votrient®). Jedná se o preparáty, které statisticky významně zlepšují efektivitu léčby oproti dříve používaným terapeutickým schématům RCC. Tyto nové preparáty se již staly standardem první volby platných léčebných guidelines v I. a II. linii terapie RCC. Rovněž v minulosti léčbou prakticky neovlivnitelné kostní metastázy karcinomu ledviny jsou v posledních letech také příznivě ovlivnitelné. Jako nový zlatý standard se v prevenci a léčbě skeletálních komplikací (SREs) používá zoledronát (Zometa®), kdy dochází k signifikantnímu snížení rizika kostních komplikací u takto léčených pacientů. Kromě konvečních chirurgicko–ortopedických intervencí v péči o nemocné se skeletálním postižením se stále více uplatňují nové miniinvazivní postupy (vertebroplastiky, cementoplastiky, selektivní embolizace a radiofrekvenční ablace atd.). Přehledný článek upozorňuje na současné trendy integrované komplexní terapie a péče o nemocné s pokročilým a generalizovaným karcinomem ledviny. Klíčová slova: karcinom ledviny, biologická léčba, sunitinib (Sutent®), sorafenib (Nexavar®), bevacizumab (
Keywords: terapeutická embolizace; metastázy nádorů; Indoles; indoly; Biological Therapy; Bone Neoplasms; týmová péče o pacienty; Catheter Ablation; Diphosphonates; Immunotherapy; lidé; bisfosfonáty; Vertebroplasty; sunitinib (Sutent); biologická léčba; interferon; karcinom z renálních buněk; katetrizační ablace; nádory kostí; zoledronát (Zometa); Nephrectomy; temsirolimus (Torisel); Kidney Neoplasms; Embolization, Therapeutic; chirurgie; Carcinoma, Renal Cell; Imidazoles; Metastasectomy; interleukin; pazopanib (Votrient); progrese nemoci; imunoterapie; Aged; Pyrroles; General Surgery; sorafenib (Nexavar); Patient Care Team; Disease Progression; vertebroplastika; bevacizumab (Avastin); nádory ledvin; lidé středního věku; senioři; metastázektomie; Neoplasm Metastasis; everolimus (Afinitor); pyrroly; Middle Aged; biologická terapie; nefrektomie; imidazoly; Humans