Prevence a možnosti léčby erektilní dysfunkce vzniklé po radikální prostatektomii - Chamzin, Azat; Vermousek, Ivo; Zachoval, Radomír (Urologie pro praxi, 2011)
Se zvyšující se incidencí karcinomu prostaty (KP) narůstá počet kurativně efektivních radikálních prostatektomií (RP) prováděných různými způsoby. Nejčastějšími komplikacemi v pooperačním období jsou inkontinence moči a erektilní dysfunkce (ED). Pro sexuálně aktivní muže ztráta erekce vede ke značnému poklesu kvality života. Četné publikace potvrzují přínos aktivního přístupu k této problematice jak ze strany urologů, tak i pacientů. Standardní strategie v této otázce neexistuje a kromě operační techniky zahrnuje pravidelné použití různých prostředků k dosažení erekce v pooperační péči. Autoři se zaměřili na současné možnosti prevence a léčby ED po RP.
Keywords: inhibitory fosfodiesteras; spokojenost pacientů; Male; Postoperative Complications; alprostadil; erekce penisu; Penile Erection; Alprostadil; Prostatic Neoplasms; mužské pohlaví; Patient Satisfaction; pooperační komplikace; penilní protézy; prostatektomie; Erectile Dysfunction; Phosphodiesterase Inhibitors; Penile Prosthesis; lidé; Humans; nádory prostaty; erektilní dysfunkce; karcinom prostaty; Prostatectomy