Môže Scedosporium apiospermum spôsobiť onychomykózu? - Volleková, Anna; Ölvédyová, J; Sládeková, Martina; Lisalová, M (Československá dermatologie, 2011)
Prehľad: Scedosporium apiospermum, ktorý je známym pôvodcom subkutánnych a systémových a mykóz, sme v r. 2007–2010 izolovali, pri absencii dermatofytov, z nechtov nôh 10 pacientov (vek 42–78 rokov) so suspektnou onychomykózou. Cieľ: Posúdiť úlohu S. apiospermum v nechtoch. Výsledky: S. apiospermum bol potvrdený ako pôvodca distálno-laterálnej subungválnej onychomykózy u 55-ročnej pacientky, opakovane, v časovo nezávislých vzorkách nechtov, kultivačne aj mikroskopicky (okrem hýf boli v nechtoch prítomné konídiá Scedosporium). U dvoch jednorazovo vyšetrených žien s rovnakým nálezom bol tento druh označený za možný agens onychomykózy. U ostatných pacientov bol nález S. apiospermum hodnotený ako náhodný, aj napriek mikroskopicky potvrdenej mykóze. Perorálny terbinafin (1 x 250 mg denne, 12 týždňov, monitorované dve pacientky) prispel k čiastočnému, prípadne prechodnému zlepšeniu, ale po ukončení terapie prišlo k recidíve onychomykózy. Záver: S. apiospermum môže byť vzácne pôvodcom onychomykózy, častejšie však zmenené nechty kontaminuje. Určiť úlohu S. apiospermum, podobne ako iných non-dermatofytov, v nechtoch je možné iba v úzkej spolupráci dermatológa s klinickým mykológom.
Keywords: onychomykóza; dospělí; Adult; lidé; Scedosporium; Onychomycosis; Humans; Male; mužské pohlaví; terbinafin; Terbinafine; ženské pohlaví; Female