Má průkaz protilátek proti Helicobacter pylori přínos v jeho diagnostice? - Zálabská, Eva (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2011)
Obecně lze k diagnostice infekce Helicobacter pylori (H. pylori) užít metod invazivních a neinvazivních. Jednou z neinvazivních metod, kdy není potřeba endoskopického vyšetření pacienta, je kromě dechového testu a detekce antigenu ve stolici i sérologické vyšetření protilátek. Stanovují se protilátky ve všech třídách IgM, IgG, IgA. Hodnocení se provádí metodou ELISA se senzitivitou 82–96 % a specificitou 67–92 %. Konfirmace pomocí Westernblot testu pak umožňuje přesnější stanovení infekce a současně lze identifikovat jednotlivé specifické protilátky proti antigenní strukturám H. pylori. Umožňuje stanovení proti CagA antigenu, který je považován za důležitý marker virulence. V práci je zpracován soubor 447 sér od pacientů metodou ELISA na stanovení protilátek proti H. pylori ve třídách IgG a IgA v letech 2009–2010 (od roku 2010 i ve třídě IgM). Současně jsou předloženy i dvě zajímavé kazuistiky.
Keywords: protilátky bakteriální; Antibodies, Bacterial; dospělí; IgM; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Helicobacter pylori; lidé; Female; senzitivita a specificita; ELISA; Helicobacter Infections; Sensitivity and Specificity; IgG; infekce vyvolané Helicobacter pylori; Adult; ženské pohlaví; IgA; Humans