Léčba benigních píštělí jícnu krytými biodegradabilními stenty - první výsledky - Černá, Marie; Köcher, Martin; Válek, Vlastimil; Aujeský, René; Neoral, Čestmír; Andrašina, Tomáš; Pánek, Jiří; Mahathmakanthi, Shankari; Kozák, Jiří (Česká radiologie, 2011)
Cíl. Cílem práce je zhodnotit naše zkušenosti s léčbou benigních pištěli jícnu (pooperačních pištěli a perforací jícnu) krytými biodegradabilními stenty. Metoda. V období od listopadu 2008 do prosince 2010 jsme léčili šest mužů s pooperační pištěli jícnu v anastomóze nebo s benigní perforací jícnu implantací krytého biodegradabilního Ella-BD stentu. Průměrný věk pacientů byl 60 let (38-74 let). Pět pacientů bylo léčeno pro pooperační pištěl v anastomóze (jeden po exstirpaci jícnu, jeden po resekci divertiklu, jeden po sutuře jícnu, dva po gastrektomii). Jeden nemocný byl léčen pro perforaci jícnu komplikující léčbu ruptury jícnu kovovým stentem (k ruptuře jícnu došlo během balónkové dilatace benigní stenózy jícnu). Výsledky. Celkem bylo u šesti pacientů implantováno 9 stentů. Primární technická úspěšnost byla 100%. Klinického úspěchu (zhojení píštěle) bylo dosaženo u pěti ze šesti nemocných (83 %). K migraci stentu došlo u čtyř nemocných. U dvou nemocných byla pištěl v době migrace stentu již zhojena, reintervence tedy nebyla nutná. U dvou nemocných byl implantován další stent. Závěr. Použití biodegradabilních krytých stentů v léčbě benigních pooperačních pištěli nebo perforací jícnu je technicky možné a bezpečné. Počáteční výsledky jsou slibné, nicméně je potřeba většího počtu pacientů k zhodnocení účinnosti. Zásadní je také použití biodegradabilního materiálu pro krytí stentu.
Keywords: financování organizované; Esophageal Perforation; Statistics as Topic; radiografie; Radiography; statistika jako téma; biodegradabilní stent; vstřebatelné implantáty; perforace jícnu; Outcome and Process Assessment, Health Care; lidé; katetrizace; píštěl jícnu; pooperační komplikace; Esophagoscopy; Absorbable Implants; Financing, Organized; retrospektivní studie; Postoperative Complications; Stents; Catheterization; stent; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Retrospective Studies; ezofágoskopie; Esophageal Fistula; stenty; Humans