Indikace a terapeutické možnosti artroskopie kyčelního kloubu - Podškubka, Aleš; Cinegr, Pavel (Medicína pro praxi, 2011)
Artroskopie kyčelního kloubu je v poslední době využívána při diagnostice a terapii obtíží v oblasti kyčle. Ne všechny bolesti v oblasti kyčle však mají svoji příčinu v kyčelním kloubu, proto musíme pacienta nejdříve pečlivě vyšetřit a pro indikaci artroskopie se musíme pokusit diferencovat, je-li příčina obtíží intraartikulární či extraartikulární. Artroskopie pomáhá odhalit a vyřešit nitrokloubní příčiny obtíží. Správný výběr pacientů je klíčem k dobrým výsledkům. Cílem článku je podat informace o současných indikacích a terapeutických možnostech artroskopie kyčelního kloubu. Operační artroskopie kyčelního kloubu je technicky obtížná, vyžaduje dostatečné zkušenosti a dobré technické vybavení.
Keywords: diagnostické techniky chirurgické; Arthroscopy; artroskopie; lidé; Hip Joint; Diagnostic Techniques, Surgical; miniinvazivní chirurgické výkony; bolest kyčle; kyčelní kloub; Minimally Invasive Surgical Procedures; artroskopické operace; Humans