Opodstatnenosť použitia formokrezolu v detskom zubnom lekárstve História a súčasnosť známeho ošetrovacieho postupu v detskej endodoncii : review - Kováč, Ján; Kováč, Daniel (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2011)
Prehľadový článok sa zaoberá problematikou endodontickej terapie mliečnych zubov, formokrezolovou pulpotómiou, opodstatnenosťou použitia formokrezolu v detskom zubnom lekárstve, obavami z formokrezolovej pulpotómie a jej alternatívami. Desaťročia výskumu identifikovali formaldehydové produkty ako zastaralé a problematické. Príkladom môže byť formokrezol, ktorého použitie je sporné kvôli jeho toxickým, karcinogénnym a genotoxickým účinkom. Existuje pritom viacero vhodnejších a dokonalejších neinvazívnych klinických postupov. Záver článku sa preto zaoberá dôvodmi vylúčenia použitia formokrezolu v detskom zubnom lekárstve.
Keywords: Endodontics; Tooth, Deciduous; Child, Preschool; formokresoly; Dental Pulp Capping; endodoncie; Child; dítě; Dental Caries; překrytí zubní dřeně; Dental Pulp Diseases; předškolní dítě; Formocresols; nemoci zubní dřeně; lidé; Carcinogens; karcinogeny; zubní lékařství dětské; Humans; Pulpotomy; zuby mléčné; zubní kaz; pulpotomie; Pediatric Dentistry