Základy kognitivní, afektivní a sociální neurovědy. IV., Psychopatie - Koukolík, František (Praktický lékař, 2011)
Psychopatie je pojem s dlouhou tradicí. Současný čtyřfaktorový model popisuje psychopatii v proměnných, týkajících se - interpersonálních vztahů, - afektivity, - životního stylu, a - antisociálních rysů chování. Strukturální ani funkční neuronální povaha psychopatie není plně objasněna. Patofyziologický podklad psychopatie popisuje hypotéza somatických markerů a teorie mechanismu inhibice násilného chování. Psychopatii koreluje dysfunkce systému prefrontální kůra – temporální kůra – limbický systém.
Keywords: Machiavellianism; poruchy chování u dětí; limbický systém; asociální osobnost; Brain Injuries; Models, Psychological; Female; teoretické modely; Limbic System; psychopatie; ženské pohlaví; mladý dospělý; poruchy osobnosti; Adolescent; lidé; Antisocial Personality Disorder; psychopatologie; poranění mozku; Child Behavior Disorders; limbický obvod; Brain Diseases; prefrontální; temporální; machiavellismus; Male; Personality Disorders; nemoci mozku; Young Adult; psychologické modely; čtyřfaktorový model; Psychopathology; mozková kůra; Cerebral Cortex; mužské pohlaví; Models, Theoretical; mladiství; Humans