Role real-time 3D echokardiografie při hodnocení síňových struktur - Marek, Dan (Cor et Vasa (Brno), 2011)
Trojrozměrná echokardiografi e se vyvinula z původní poválečné jednorozměrné zobrazovací metody do dnešní rutinně využitelné podoby až v posledních několika málo letech. Real-time 3D echokardiografi e se stala standardní součástí výbavy high-end přístrojů a počet publikací o jejím využití rychle roste. Publikace se zabývá přínosem v detekci patologie srdečních síní: trombózy ouška levé síně nebo jiných intraatriálních útvarů, v popisu defektů či jiné patologie septa či při monitoraci intervenčních výkonů. Článek přináší souhrn současných poznatků o 3D echokardiografi i a vlastní zkušenosti a výsledky práce s trojrozměrným ultrazvukem.
Keywords: srdeční síně; nádory; síňové ouško; Heart Atria; Humans; lidé; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; Heart Septum; Neoplasms; septum; počítačové zpracování obrazu; Diagnosis, Differential; Image Processing, Computer-Assisted; diagnostické techniky kardiovaskulární; patologie; echokardiografie transezofageální; echokardiografie trojrozměrná; Echocardiography, Three-Dimensional; kardiochirurgické výkony; Echocardiography, Transesophageal; Cardiac Surgical Procedures; Foramen Ovale; tromby; foramen ovale; diferenciální diagnóza; srdeční septum; intervence; Atrial Appendage; Pathology