Hluk z pracovného prostredia ako jeden z významných faktorov ovplyvňujúcich kvalitu života človeka - Šolc, Marek (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2011)
Článok sa zaoberá problematikou hluku, ktorý v dnešnej dobe patrí k jedným z významných faktorov pracovného prostredia a je z hľadiska rizikovosti najčastejšie sa vyskytujúcim faktorom pracovného prostredia. V článku sa definuje, čo je to hluk, popisujú sa hladiny hluku, preberá sa legislatíva týkajúca sa hodnotenia pracovného prostredia z hľadiska hluku (zákony, nariadenia, vyhlášky a normy), konkrétne sa popisujú druhy a účinky hluku. Na konci článku je popísaný algoritmus manažérstva rizika v oblasti akustiky a stručne sú popísane možné opatrenia proti hluku.
Keywords: účinok; financování organizované; legislatíva; akustika; hluk na pracovišti; opatrenie; Occupational Health; hluk; pracoviště; Occupational Exposure; Noise, Occupational; Financing, Organized; pracovní expozice; Acoustics; Workplace; riziko; hygiena práce; Risk; Noise; vibrácie