Enzymoterapie urogenitálních infekcí Chlamydia trachomatis - Förstl, Miroslav; Förstlová, Miroslava; Ryšková, Olga; Kalousek, Ivo; Navrátil, Pavel (Urologie pro praxi, 2011)
Cílem práce je publikace výsledků efektu samotné antibiotické terapie (ATB) a následně i její kombinace se systémovou enzymoterapií u akutních nekomplikovaných urogenitálních infekcí Chlamydia trachomatis. Již dříve jsme publikovali výsledky samotné terapie azitromycinem (AZT: 1 × 500 mg/den po 3 dny) a stejné terapie v kombinaci s Wobenzymem (W: 3 × 5 tbl/den po 14 dní). Nyní předkládáme i výsledky naší druhé studie, kde jsme sledovali prakticky totéž – tedy kombinaci stejné enzymoterapie s jiným ATB, s klaritromycinem (CLR: 2 × d 500 mg tbl. formy bez řízeného uvolňování po 14 dnů). Úspěšnost samostatné terapie CLR (opět dle výsledku kontrolního stěru 4 týdny po skončení ATB terapie; průkaz antigenu imunofluorescenční metodou) byla u mužů (n = 16) naprosto stejná jako s AZT, tedy 62,5 %, ale u kombinované terapie (n = 16) u nich vzrostlo procento úspěšnosti dokonce ze 75 % AZT + W na 87,5 % CLR + W. Oproti tomu úspěšnost terapie žen pouze CLR (n = 16) i CLR + W (n = 16) byla naprosto nulová a tímto problémem je nutné se i nadále zabývat.
Keywords: Enzyme Therapy; Enzymes; Female; Clarithromycin; výsledek terapie; ženské pohlaví; Patient Compliance; klaritromycin; Azithromycin; lidé; mužské urogenitální nemoci; Treatment Outcome; Chlamydia Infections; azithromycin; adherence pacienta; chlamydiové infekce; Sex Factors; klarithromycin; Male; Urinary Tract Infections; Chlamydia trachomatis; sexuální faktory; Male Urogenital Diseases; Hydrolases; kombinovaná farmakoterapie; azitromycin; enzymoterapie; infekce močového ústrojí; systémová enzymoterapie; Wobenzym; mužské pohlaví; hydrolasy; enzymy; akutní nekomplikované urogenitální infekce; Drug Therapy, Combination; Humans