Péče o psychické potřeby hospitalizovaných dětí - Dorková, Zlatica; Šrahůlková, Kateřina (Cesta k modernímu ošetřovatelství, 2010)
Přístup zdravotnického personálu k dětem na nemocničních odděleních je maximálně důležitý. Primárním cílem sester je uspokojování nejen biologických, ale také psychických potřeb. I u dětí platí, že dobrý psychický stav ovlivňuje úspěšnost léčby. Qejvíce jsou děti stresovány separací, bolestí a strachem ze zákroků. Proto je důležité, aby sestry vytvářely veselou a uvolněnou atmosféru, která může překlenout rozdíl mezi domácím a nemocničním prostředím. Jedním z možných prostředků je i hra, která má být součástí plánu ošetřovatelské péče. V příspěvku proto autorky poukazují na pozitivní zkušenosti, které mají s realizací herní terapie na dětském oddělení.
Keywords: Primary Prevention; Nurses; nemocnice; Humans; Leisure Activities; Patient Rights; práva pacientů; Financing, Organized; financování organizované; Health Workforce; Anxiety, Separation; Stress, Psychological; Hospitals; zdravotní sestry; uspokojování psychických potřeb; Pediatric Nursing; hra a hračky; psychický stres; Nurse-Patient Relations; volnočasové aktivity; nemocné dítě; primární prevence; Child, Hospitalized; vztahy mezi ošetřovatelkou a pacientem; lidé; úzkost ze separace; dítě hospitalizované; dítě; Child; zdravotničtí pracovníci; pediatrické ošetřovatelství; herní terapie; Play and Playthings