Sport jako fenomén - Hogenová, Anna (Studia Sportiva, 2007)
Článek analyzuje sport z fenomenologického hlediska, směřuje k autentickým kořenům tohoto podstatného kulturního fenoménu. Filozofie olympijských her je srozumitelná prostřednictvím hermeneutického významu počátku z Heideggerova hlediska (der Anfang). Tento počátek nemá vývoj, proto mluvíme o aletheii (pravda jakožto neskrytost). Olympijské hry uctívají celek (Hieros Gamos). Agon není boj, ale střet a my můžeme "vidět" celek v našem myšlení a představách. Sportovní výkon odkrývá toto porozumění. Fenomén Medusiny hlavy ukazuje nám jen protiklady Země a nebes (Gai a Urana). Gaia a Uranos jsou symboly našeho těla a naší duše. Oba prezentují jednotu kalokagathie.