Teplota sněhu při běhu na lyžích v obraze dynamické termografie (Pilotní studie) - Novotný, Jan; Novotný, Jan (Studia Sportiva, 2010)
Již staršími statickými metodami bylo prokázáno, že tření lyže ohřívá sníh. Vzniklá tenká vrstva vody umožňuje skluz lyže. Cílem naší studie bylo zjistit, zda i dynamická infračervená termografi e je schopna registrovat rychlé změny teploty sněhu v jednom určitém bodě před a po projetí lyže. Monitorovali jsme sníh ve stopě po 12 jízdách rekreačního běžce na lyžích různými rychlostmi, bez i s mazáním lyží a s různým zatížením lyží. Měření infračerveného záření a výpočet teploty na povrchu sněhu bezprostředně před a po projetí lyžaře bylo provedeno termografi ckým systémem FLIR SC620 s vzorkovací frekvencí 30 Hz. Byly zjištěno významné zvýšení teploty sněhu po projetí lyžaře (o 0,2 až 1,7°C), lineární závislost zahřátí sněhu na rychlosti a zvýšení teploty po namazání lyže. Studie potvrdila schopnost dynamické infračervené termografi e citlivě registrovat velmi rychlé teplotní změny sněhu v jednom bodě bezprostředně před a po (do 0,033 s) projetí běžce na lyžích. Otevírá se tak možnost dalšího studia rychlých termodynamických změn, které by přispělo k hlubšímu pochopení zákonitostí tření a skluzu v běžeckém lyžování.
Keywords: termodynamika; sníh; statistika jako téma; teplota; Thermometers; běžecké lyžování; Mechanical Phenomena; Statistics as Topic; sporty na sněhu; Snow Sports; mechanické jevy; Thermodynamics; tření; Snow; Humans; Temperature; Friction; pilotní projekty; infračervená termografie; Pilot Projects; infračervené záření; teploměry; lidé; Infrared Rays