Léčba chronických virových hepatitid v roce 2011 - Husa, Petr (Interní medicína pro praxi, 2011)
V roce 2011 dojde k zásadní změně v léčbě chronické infekce virem hepatitidy C (HCV). Příčinou této změny je komerční dostupnost nových antivirových léků pro terapii chronické infekce HCV – telapreviru a bocepreviru – v kombinaci s pegylovaným interferonem (PEG-IFN) alfa a ribavirinem. Schválení těchto léků lze očekávat ve Spojených státech a Evropské unii pravděpodobně v červnu 2011. Jak u pacientů dosud antivirově neléčených, naivních, tak u nemocných, u kterých klasická léčba PEG-IFN a ribavirinem nevedla k trvalé eliminaci infekce HCV, je trojkombinační léčba významně účinnější než kombinace PEG-IFN a ribavirinu.
Keywords: Interferons; statistika jako téma; farmakoterapie; Lamivudine; Adenine; telaprevir; Oligopeptides; lamivudin; Telbivudine; guanin; Guanine; adefovir dipivoxil; interferon alfa; telbivudin; Statistics as Topic; Proline; pyrimidinony; oligopeptidy; antivirové látky; adenin; ribavirin; Interferon-alpha; interferony; Pyrimidinones; konvenční interferon alfa; Drug Therapy; Hepatitis, Chronic; Nucleosides; Hepatitis, Viral, Human; Humans; virová hepatitida u lidí; nukleosidy; prolin; Tenofovir; entecavir; boceprevir; Antiviral Agents; chronická hepatitida; tenofovir; pegylovaný interferon alfa; Ribavirin; lidé