Jednostranně zkřížený skus - Križanová, Zuzana; Černochová, Pavlína (Ortodoncie, 2011)
Cílem práce bylo zjistit, zda se u pacientů s jednostranně zkříženým skusem a ve věkovém období 6 až 11 let objeví asymetrický růst kondylů a větví dolní čelisti na straně se zkříženým skusem a na straně bez zkříženého skusu a to ve srovnání s kontrolní skupinou pacientů s ideálními podmínkami okluze. Měření bylo provedeno na souborech pacientů s jednostranně zkříženým skusem (n=44) a s ideální okluzí (n=38) bez předchozí ortodontické léčby a ke stanovení výškových parametrů dolní čelisti byly použity panoramatické snímky. z výsledků měření a statistického hodnocení vyplynulo, že nebyly nalezeny žádné statisticky významné asymetrie u pacientů s jednostranně zkříženým skusem.
Keywords: asymetrie obličeje; Female; Facial Asymmetry; Humans; Child; Male; retrospektivní studie; zubní okluze; dítě; ženské pohlaví; mužské pohlaví; funkční zkřížený skus; Retrospective Studies; lidé; Dental Occlusion