PR jako strategická součást sociálních služeb - Kraut, Dalibor (Řízená kvalita ve zdravotní a sociální sféře, 2009)
Poskytovatelé sociálních služeb jsou nezbytnou součástí fungování soudobé lidské společnosti ekonomicky vyspělých zemí. Je ovšem příznačné, že člověk začíná vnímat jejich existenci až v situaci, kdy sám nebo pro svého blízkého potřebuje sociální službu využít k řešení nepříznivé životní situace. Představy široké veřejnosti o sociálních službách před tímto prvním kontaktem mohou být mnohdy neúplné či zkreslené. Lze také vyslovit související hypotézu, že společenská prestiž a ohodnocení pracovníků v sociálním sektoru není vysoká. Vytváření povědomí o aktivitách a budování dobrého jména poskytovatele sociálních služeb (neziskové, příspěvkové či jiné organizace) směrem k široké veřejnosti i k vlastním pracovníkům je úkolem strategických činností Public relations (PR - vztahy s veřejností). Využití různých nástrojů PR, dlouhodobá a systematická práce v oblasti komunikace, ukotvení PR aktivit v managementu organizace a jejich návaznost na poslání a strategické cíle přináší pro daného poskytovatele širší provázanost v rámci obce, města, regionu, kde své služby nabízí. Dobrá informovanost a povědomí o činnosti poskytovatele u vlastních pracovníků, spolupracujících veřejných institucí, firem, médií, dárců, dobrovolníků, širší veřejnosti, ale také vlastních uživatelů sociální služby i jejich rodinných příslušníků je platformou pro úspěšné jednání a komunikaci na všech zmiňovaných úrovních, je jednou z podmínek pro maximální využití kapacity poskytované sociální služby včetně její dlouhodobé provozní udržitelnosti a je také základem pro efektivní fundraising. V tomto smyslu je nutné vnímat PR jako strategickou a neodmyslitelnou součást kvality poskytované služby v návaznosti na zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách a jeho prováděcí vyhlášku č. 505/2006 Sb.
Keywords: šíření informací; Advertising; Communications Media; sociální práce; komunikace; Social Welfare; Humans; Charities; Communication; komunikační média; dobročinné instituce; Social Work; sociální péče; Information Dissemination; lidé; inzerce jako téma