Integrovaný přístup k aplikaci Botulinum toxinu A - Švehlík, Martin; Zwick, Ernst Bernhard; Steinwender, Gerhardt; Kraus, Tanja; Linhart, Wolfgang (Neurologie pro praxi, 2011)
Jedním ze základních principů, ať už konzervativní nebo chirurgické léčby pacientů se spastickou formou DMO, je buď udržení nebo znovu obnovení délky spastického svalu. V posledních dvaceti letech došlo k rozmachu použití botulinum toxinu A k selektivnímu ovlivnění svalového tonu u dětí s DMO. Integrovaný přístup k aplikaci botulinum toxinu A spojuje výhody víceetážové aplikace, redresního sádrování a využití fyzioterapie a ortézování. Celý koncept je postaven na relativně vysokodávkované aplikaci botulinum toxinu A společně s maximalizací terapeutického efektu pomocí adjuvantní terapie. Naše více než desetileté zkušenosti s tímto konceptem potvrzují jeho krátkodobý i dlouhododobý efekt.
Keywords: Casts, Surgical; Muscle Spasticity; Physical Therapy Modalities; Orthotic Devices; mozková obrna; léčba spasticity; botulotoxiny typu A; Humans; svalová spasticita; sádrové obvazy; Botulinum Toxins, Type A; techniky fyzikální terapie; dětská mozková obrna; Cerebral Palsy; dítě; lidé; protetické prostředky; Child