Mnohočetný neurofibrom hrtanu - Kalfeřt, David; Jakoubková, Stanislava; Hadži Nikolov, Dimitar; Čelakovský, Petr; Ludvíková, Marie (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2011)
Neurofibrom hrtanu je vzácné onemocnění. Klinické příznaky neurofibromu hrtanu jsou obdobné jako u jiných typů laryngeálních tumorů a závisí na velikosti a lokalizaci nádoru. Až u 50 % pacientů je popisována asociace s difuzní neurofibromatózou. V našem příspěvku prezentujeme izolovaný výskyt a léčbu mnohočetných podslizničních neurofibromů v oblasti hrtanu u 24leté ženy s minimálně vyjádřenými symptomy. Diskutována je klinická symptomatologie, diagnostika a léčba tohoto vzácného onemocnění.
Keywords: léčba; kašel; recidiva; biopsie; dospělí; laryngoskopie; sekundární prevence; Female; Laryngeal Neoplasms; neurofibrom; Cough; lidé; Recurrence; larynx; Secondary Prevention; nádory hrtanu; ženské pohlaví; Humans; Neurofibroma; Laryngoscopy; Biopsy; Larynx; Adult