Význam genetického polymorfizmu enzýmov cytochrómu P450. časť I., Enzýmový systém cytochrómu P450 a cytochróm P450 1A2 - Ďuricová, Jana; Grundmann, Milan (Česká a slovenská farmacie, 2011)
Interindividuálna variabilita v odpovedi na liečivo je významným klinickým problémom. Významný podiel na tom májú rozdiely v metabolizme liečiv, jedná sa hlavne o enzýmy cytochrómu P450. Genetický polymorfizmus týchto enzýmov môže ovplyvniť odpoveď pacienta u bežne užívaných liečiv. Cieľom prvej časti tohoto článku je podať stručný výklad o enzýmovom systéme cytochrómu P450 a zároveň popísať vplyv genetického polymorfizmu cytochrómu P450 1A2 na účinok liečiv.
Keywords: cytochrom P-450 CYP1A2; farmakogenetika; Humans; biotransformace; systém (enzymů) cytochromů P-450; Biotransformation; Cytochrome P-450 Enzyme System; polymorfismus genetický; Polymorphism, Genetic; Pharmacogenetics; lidé; Cytochrome P-450 CYP1A2; léčivé přípravky; Pharmaceutical Preparations