Histaminová intolerance, snížená aktivita diaminoxidázy - Fuchs, Martin; Švarcová, Ivana; Macková, Lucie; Mynaříková, Helena (Alergie (Praha, Print), 2011)
Enzym diaminooxidáza (DOA) štěpí histamin. Ato jak histamin endogenní, tak i ten, který je vstřebáván z jídla bohatého na histamin. Někteří lidé mají nízkou hladinu tohoto enzymu, mluvíme o histaminové intoleranci. Tito lidé, pokud zkonzumují větší množství potravin-histaminoliberátorů nebo potravin bohatých na histamin, trpí „pseudoalergickými" příznaky. Mezi tyto příznaky patří bolesti hlavy, bolesti břicha, svědivé vyrážky i kopřivky, ekzém, průjem i zvracení, astma i rýma, hypertenzní krize, teplota, ale i úzkost a dokonce se popisují i záchvaty paniky. Léčkou je nízko-histaminová dieta, popřípadě substituce DAO.
Keywords: dietoterapie; Biogenic Amines; histaminoliberace; Histamine; Diet Therapy; lidé; ELISA; analýza potravin; Humans; Child; nízkohistaminová dieta; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; histaminasa; histamin; potravinová alergie; Food Analysis; Food Hypersensitivity; Amine Oxidase (Copper-Containing); dítě; ženské pohlaví; biogenní aminy; Female