Nekardiální příčiny elevace srdečního troponinu I v Nemocnici České Budějovice, a.s - Šnorek, Michal; Verner, Miroslav; Toušek, František; Pešl, Ladislav (Cor et Vasa (Brno), 2011)
Úvod: Stanovení srdečních troponinů je nedílnou součástí diagnostiky akutního koronárního syndromu. Tyto markery srdeční nekrózy mohou být pozitivní i při fixní koronární aterosklerotické lézi nebo i při normálním nálezu na koronárních tepnách. Příčinou mohou být četné patologické kardiální a nekardiální stavy. Chybná interpretace výsledků může vést k neindikované intervenci na koronárních tepnách a poškození pacienta. Cíl: Analýza příčin elevace srdečního troponinu I v Nemocnici České Budějovice, a.s., mimo kardiologické a kardiochirurgické oddělení, definování nejčastějších nekardiálních příčin této elevace a posouzení jejich prognostického významu. Výsledky: Za první čtvrtletí roku 2010 bylo v Nemocnici České Budějovice, a.s., provedeno 4 060 odběrů na stanovení srdečního troponinu I u 2 182 pacientů. U 139 pacientů s elevací srdečního troponinu I hospitalizovaných mimo kardiologické a kardiochirurgické oddělení byla příčina jeho elevace v 37 % kardiální, v 21 % byla příčinou sepse, v 16 % šlo o akutní respirační selhání. Akutní neurologické postižení bylo příčinou v 8 % případů, plicní embolie v 6 % a renální selhání také v 6 % případů. Elevaci srdečního troponinu I jsme dále zjistili u pacientů s polytraumatem, anemií a hypotermií. Hodnota srdečního troponinu I byla vyšší v případě kardiálních příčin (12,6 ± 2,8 µg/l) oproti příčinám primárně nekardiálním (3,6 ± 0,9 µg/l; p < 0,05). Hospitalizace byla ukončena úmrtím u 37 % pacientů s primárně nekardiálními příčinami elevace srdečního troponinu I. Závěr: Srdeční troponiny mají vysokou negativní prediktivní hodnotu, a jsou proto vhodné k vyloučení akutního infarktu myokardu. Nižší pozitivní prediktivní hodnota srdečních troponinů vyžaduje uvážlivé posouzení jejich zvýšených koncentrací, které se vyskytují při širokém spektru patologických stavů bez přítomnosti významného postižení koronárních tepen. V takových případech je toto zvýšení spojeno se zhoršenou prognózou pacientů.
Keywords: diferenciální diagnóza; statistika jako téma; Outcome and Process Assessment, Health Care; Pulmonary Embolism; Sepsis; polytrauma; Retrospective Studies; Renal Insufficiency; lidé; troponin I; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Statistics as Topic; plicní embolie; Respiratory Insufficiency; hypotermie; Anemia; Multiple Trauma; respirační insuficience; Nervous System Diseases; retrospektivní studie; Humans; sepse; Diagnosis, Differential; nekardiální onemocnění; akutní koronární syndrom; nemoci nervového systému; Troponin I; Hypothermia; renální insuficience; Acute Coronary Syndrome; anemie