Fytoestrogenní přípravky v peri- a postmenopauze - Stárka, Luboslav (Interní medicína pro praxi, 2011)
Přípravky rostlinného původu obsahující fytoestrogeny ze sóji, červeného jetele nebo ploštičníku jsou často doporučovány ženám s menopauzálními potížemi místo hormonální náhradní terapie. Fytoestrogeny představují pestrou skupinu látek ze skupiny izoflavonů, lignanů, kumestanů a stilbenů. Jejich působení spočívá jednak ve slabé estrogenní/antiestrogenní účinnosti, jednak působí řadou dalších mechanizmů. Očekávalo se od nich zmírňování vegetativních projevů přechodu, ochrana před rozvojem osteopenie a osteoporózy, kardiovaskulárních onemocnění a karcinomem mammy. Klinické výsledky jsou většinou rozporné, již s ohledem na pestrou škálu zkoušených herbálních látek, jejich možnou transformaci na účinnější produkty střevní flórou, na rozdílnost sledovaných pacientů a použitých metod. Podávání přípravků obsahujících fytoestrogeny sice není podpořeno medicínou důkazů, ale s ohledem na jejich značnou bezpečnost a příznivý účinek na příznaky klimakteria mírně přesahující placebo-efekt je jen neplnohodnotnou, ale přece jen možnou náhradou HST tam, kde tato terapie není pacientkami přijímána nebo je kontraindikována.
Keywords: financování organizované; buněčná imunita; menopauza; Breast Neoplasms; Menopause; postmenopauza; Perimenopause; Obesity; Phytoestrogens; Diabetes Mellitus, Type 2; Immunity, Cellular; kardiovaskulární onemocnění; diabetes mellitus 2. typu; endokrinní disruptory; genistein; Functional Food; Cardiovascular Diseases; funkční potraviny; isoflavony; Financing, Organized; perimenopauza; fytoestrogeny; ženské pohlaví; Postmenopause; Isoflavones; Humans; Endocrine Disruptors; kost; karcinom mammy; Bone Density; kostní denzita; obezita; nádory prsu; Female; Genistein; kardiovaskulární nemoci; lidé