Postmenopauzální osteoporóza - Vyskočil, Václav; Blahoš, Jaroslav (Postgraduální medicína, 2011)
Autoři se zabývají definicí, rizikovými faktory osteoporózy, včetně dosud užívaných způsobů diagnostiky osteoporózy, tzn. klinické vyšetření, denzitometrie, laboratorní vyšetření a vyloučení sekundárních příčin osteoporózy. V další části článku se věnují podrobněji rizikovým faktorům a jejich validaci včetně stanovení absolutního rizika vzniku zlomeniny v následujících 10 letech pomocí FRAX, včetně úspěšnosti kvantifikovat jednotlivá zahrnutá rizika v této pomůcce. V závěru obracejí svoji pozornost k novinkám v diagnostice kostní struktury, tzn. strukturální analýze geometrie kyčle a trabekulárnímu kostnímu skóre, a snahám zavést 2D a 3D zobrazení kostní struktury. Postmenopauzální osteoporóza je stále důležitým tématem pro lékaře specialisty a epidemiology, protože výskyt osteoporotických zlomenin stále roste a zátěž těchto zlomenin na jednotlivé ekonomiky se stupňuje.(1) Např. v Asii se předpokládá, že zlomenina krčku stehenní kosti v roce 2050 postihne 3 milióny lidí.(2) Protože cena prevence a především léčba komplikací této choroby může být vysoká, jsou doporučení a efektivní pokyny pro detekci, screening rizikových osob a pravidla pro prevenci a léčbu osteoporózy nezbytná.
Keywords: RANKL; Absorptiometry, Photon; Osteoprotegerin; protein RANK; RANK; Receptor Activator of Nuclear Factor-kappa B; nízká kostní hmota; remodelace kosti; osteoporotické fraktury; RANK Ligand; BMC; Bone Remodeling; kostní remodelační jednotka; ženské pohlaví; Humans; trabekulární kostní skóre; Bone Density; Osteoporotic Fractures; osteoprotegerin; postmenopauzální osteoporóza; kostní denzita; ligand RANK; absorpční fotometrie; rizikové faktory; peak bone mass; FRAX; Female; Risk Factors; Osteoporosis, Postmenopausal; lidé; BMD