Studie čtyř systémů měření glykovaného hemoglobinu HbA1c v režimu POCT - Friedecký, Bedřich; Kratochvíla, Josef; Špirková, Jana; Budina, Marek; Palička, Vladimír (Praktický lékař, 2011)
Čtyři přístroje pro stanovení glykovaného hemoglobinu HbA1c v režimu POCT, určené k měření v ordinacích diabetologů a praktických lékařů, byly testovány srovnáním s laboratorní standardizovanou metodou o vysoké a v mezinárodním programu testování způsobilosti potvrzené kvalitě. Jednalo se o systémy NycopCard a Afinion firmy Axis Shield, systém In2It firmy Bio Rad, a systém DCA Vantage firmy Siemens. U všech byla zjištěna velmi dobrá preciznost měření, která se pohybovala v intervalu CV % = 2,8–5,3. Zjištěné systematické diference metod POCT od laboratorní metody na principu HPLC však byly vysoké a pohybovaly se v intervalu -6,7 až -9,7 %. Důsledkem systematických diferencí jsou významně odlišné výsledky hodnocení stavu kompenzace diabetu u vyšetřovaných pacientů. Zatímco při použití laboratorní metody bylo 51 (74 %) ze 72 vyšetřovaných pacientů klasifikováno jako jedinci se suboptimální zvýšenou koncentrací HbA1c (nad 53 mmol/mol = 5,1% IFCC), u metod POCT se tento počet pohyboval v intervalu pouze 32 (44%) až 41(57 %) pacientů. Náš názor je, že při existenci kvalitních, dobře standardizovaných laboratorních metod, není masové používání měření POCT tam, kde jsou laboratorní služby dobře dostupné, přínosné pro pacienty. Naopak, v důsledku možnosti rozdílů v terapeutických klasifikacích mohou spíš zvyšovat riziko nedostatečné péče.
Keywords: Clinical Laboratory Techniques; Diabetes Mellitus, Type 2; kompenzace diabetu; Sensitivity and Specificity; senzitivita a specificita; financování organizované; odchylka pozorovatele; vyšetření u lůžka; klinické laboratorní techniky; Point-of-Care Systems; Observer Variation; lidé; diabetes mellitus 2. typu; Humans; glykovaný hemoglobin; Financing, Organized; preciznost; Glycated Hemoglobin