Kvalita života rodiny dieťaťa s psychickou poruchou - Ondrejka, Igor; Mažgútová, Alena (Teória, výskum a vzdelávanie v ošetrovateľstve, 2005)
Práca pojednáva o vplyve chronickej psychickej poruchy dieťaťa na rodinu, konkrétne na emočný komponent kvality života – pohodu, ktorá sa skúmala u 20 rodičov autistických detí a u 27 rodičov schizofrénnych detí. Zistila sa nízka úroveň pohody, najnižšia bola v čase prijatia dieťaťa do nemocnice, počas hospitalizácie dieťaťa sa zvýšila a po prepustení do domáceho prostredia došlo k jej poklesu. Psychická porucha dieťaťa spôsobuje pokles pohody rodiča. Diskutované sú vzťahy pohody rodiča a činiteľov vyplývajúcich z ochorenia dieťaťa. Sledovanie pohody rodičov psychotických detí má význam v praxi. Manažment detí s psychotickou poruchou je potrebné rozšíriť o manažment ich rodičov zahŕňajúci psychoterapiu, edukáciu a klubovú činnosť, na ktorých sa môžu aktívne podieľať ošetrovateľskí pracovníci.
Keywords: Autistic Disorder; Schizophrenia, Childhood; autistická porucha; schizofrenie v dětství; dítě hospitalizované; Parents; Child, Hospitalized; Family; Humans; rodina; Quality of Life; neurovývojové poruchy; Neurodevelopmental Disorders; kvalita života; rodiče; dítě; lidé; Child