Critical evaluation of the optimal medical therapy in the cardiac resynchronization therapy candidates - single centre experience - Vondráková, Dagmar; Málek, Filip; Dvořák, Jaroslav; Šedivá, Lucie; Kupec, Jindřich; Petrů, Jan; Táborský, Miloš; Neužil, Petr (Vnitřní lékařství, 2011)
Cílem studie byl zhodnotit optimální farmakoterapii pacientů s chronickým srdečním selháním (CHSS), kteří byli odesláni referujícími pracovišti a ambulantními kardiology k zavedení srdeční resynchronizační léčby s defibrilátorem (SRL-D) do Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce v období od 1. ledna 2008 do 30. září 2009. Metody: Optimální farmakoterapie byla analyzována retrospektivně z dokumentace 179 pacientů s CHSS funkční třídy NYHA III a IV. Betablokátory (BB) užívalo pouze 81 % nemocných referovaných k SRL-D, inhibitory ACE (ACEI) užívalo pouze 68 % pacientů, blokátory receptoru angiotenzinu (ARB) užívalo 18 % jedinců a ACEI nebo ARB 81 % nemocných, spironolakton 59 % nemocných. Doporučenou denní dávku BB (carvedilol 25 mg dvakrát denně) užívalo pouze 13 % jedinců, doporučenou denní dávku ACEI (enalapril 10 mg dvakrát denně) užívalo pouze 9,4 % pacientů. Výsledky: Optimální farmakoterapie byla v Kardiologickém oddělení po zavedení SRL-D změněna, BB při propuštění užívalo 95 % nemocných (p < 0,01) a zvýšil se i počet pacientů, kteří dosáhli alespoň 50 % doporučené denní dávky (p < 0,05). Léčba ACEI byla po zavedení SRL-D doporučena u 80 % pacientů (p < 0,05), zvýšil se i počet nemocných, kteří dosáhli alespoň 50 % doporučené denní dávky (p < 0,05). Nebyl zjištěn významný rozdíl v užívání ARB před a po zavedení SRL-D. ACEI nebo ARB užívalo po implantaci přístroje 98 % jedinců (p < 0,05) a spironolakton 77 % pacientů (p < 0,05). Závěr: Navzdory optimálnímu složení farmakologické léčby srdečního selhání pouze malé procento kandidátů SRL-D dosahuje doporučené cílové denní dávky léků. Optimalizace farmakoterapie ve specializovaném centru vedla k významně vyššímu počtu nemocných užívajících doporučenou farmakologickou léčbu se zvýšením dávky BB a ACEI.
Keywords: beta blokátory; Humans; ženské pohlaví; defibrilátory implantabilní; mužské pohlaví; Adrenergic beta-Antagonists; Enalapril; Losartan; propanolaminy; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Carbazoles; Cardiac Resynchronization Therapy; losartan; Male; antagonisté receptorů pro angiotenzin; chronické srdeční selhání; inhibitory ACE; antiarytmika; srdeční selhání; Heart Failure; srdeční resynchronizační terapie; enalapril; senioři; lidé; Anti-Arrhythmia Agents; Aged; Propanolamines; Defibrillators, Implantable; karbazoly; Angiotensin Receptor Antagonists; Female