Agregometrie v sekundární prevenci cévních mozkových příhod. Aspirinová rezistence - Fauknerová, Miroslava; Osmančík, Pavel; Špaček, Martin; Kejstl, L; Kalvach, Pavel (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2011)
Práce poskytuje přehled principů agregace, dostupných metod jejího měření a úskalí interpretace naměřených výsledků. V seznamu osmi agregometrických metod jsou popsány metody měření krvácivosti, optická a impedanční agregometrie, trombelastografie a průtoková cytometrie, jakož i měření metabolitu tromboxanu v moči. Referujeme o podmíněnosti agregačních indukcí, které ovlivňují výsledek. Agregace absolutní je dosud sama o sobě neměřitelná. Efekt prevence aterosklerotických komplikací cestou antiagregační léčby se odvozuje většinou z výsledků studií, jež detekují dopad zredukované trombogeneze a emboligeneze na kliniku. Úprava dávkovacích schémat vychází z těchto sekundárních a odvozených poznatků. Samotná intenzita agregační pohotovosti se pro své obtížné měření prosazuje v těchto rozhodnutích pouze velmi pozvolna. Sumarizujeme též současné pohledy na rezistenci vůči kyselině acetylsalicylové, ve dvou variantách její povahy – rezistenci klinické a laboratorní. Uzavíráme pohledem na budoucí možnosti agregačního monitoringu.
Keywords: rezistence; Clinical Laboratory Techniques; Humans; Platelet Aggregation; průtoková cytometrie; cévní mozková příhoda; Financing, Organized; thromboxany; Stroke; kyselina acetylsalicylová; Flow Cytometry; Meta-Analysis as Topic; agregace; vyšetření krevní srážlivosti; hematologické testy; ischemický iktus; Hematologic Tests; metody měření; financování organizované; trombogeneze; metaanalýza jako téma; Thromboxanes; léková rezistence; lidé; agregace trombocytů; Platelet Aggregation Inhibitors; Drug Resistance; Thrombelastography; Blood Coagulation Tests; tromboelastografie; inhibitory agregace trombocytů; klinické laboratorní techniky; prevence iktů; Aspirin