Efekt troch rôznych elicitorov na produkciu sanguinarínu suspenznými kultúrami nízko-morfínovej odrody maku siateho (Papaver somniferum L.) - Balážová, Andrea; Blanáriková, Víťazoslava; Bilka, František; Bilková, Andrea; Kiňová Sepová, Hana (Česká a slovenská farmacie, 2011)
Práca sa orientuje na hodnotenie efektu troch rôznych elicitorov na produkciu sanguinarínu suspenznými kultúrami odvodenými znízko-morfínovej odrody maku siateho. Ako elicitory sa použili CdCl2, metyljazmonát a homogenát zfytopatogénnej huby Botrytis cinerea, ktoré sa aplikovali do živného média 11-dňových suspenzných kultúr.Efekt elicitorov na tvorbu sanguinarínu sa monitoroval po 24, 48 a 2 h ich pôsobenia. Najvyššia produkcia sanguinarínu sa pozorovala po 48 h expozícii biotickým elicitorom z Botrytis cinerea, ktorý zvýšil tvorbu sanguinarínu v suspenzných kultúrach 5,3-krát. V prítomnosti 1 mmol.l-1 CdCl2 sa obsah sanguinarínu v suspenzných kultúrach zvyšoval lineárne a po 72 h bol 2,3-krát vyšší ako v neelicitovaných kultúrach. Suspenzné kultúry maku po elicitácii metyljazmonátom reagovali miernym nárastom produkcie sanguinarínu po 24 a 8 h. Výrazné zvýšenie tvorby tohto sekundárneho metabolitu sa v bunkách suspenzných kultúr zistilo až po jeho 72 h pôsobení a produkcia sanguinarínu bola 3-krát vyššia ako v neelicitovaných kultúrach.
Keywords: buněčné kultury; techniky in vitro; Cadmium Chloride; Data Interpretation, Statistical; chlorid kademnatý; alkaloidy; Sanguinaria; Botrytis; interpretace statistických dat; In Vitro Techniques; statistika jako téma; Statistics as Topic; Papaver; Alkaloids; Cell Culture Techniques