Prostorová navigace jako kognitivní doména v diagnostice mírně kognitivní poruchy - Vlček, Kamil; Levčík, David; Nedělská, Zuzana; Laczó, Jan; Vyhnálek, Martin; Hort, Jakub (Psychiatrie (Praha, Print), 2011)
Alzheimerova nemoc je od svého počátku spojena s dezorientací v prostoru. Ve většině případů je předcházena mírnou kognitivní poruchou, jejíž podtypy s různou predikcí dalšího vývoje se rozlišují pomocí testů zaměřených na paměť a další kognitivní domény Pomocí testu jednoduché navigace v reálném prostoru i na obrazovce počítače jsme porovnávali postižení pacientů s mírnou kognitivní poruchou ve standardních kognitivních testech a v prostorové navigaci. Navigační test probíhal v laboratoři prostorové navigace, zvané Blue Velvet Arena, v Nemocnici Motol. Test jednoduché navigace vyšetřuje tři módy prostorové navigace: navigaci na značku, alocentrickou navigaci, používající vzdálený orientační bod, a egocentrickou navigaci, používající současnou polohu subjektu. Zjistili jsme, že standardní kognitivní testy nepředpovídaly úspěšnost v navigačních testech a prostorová navigace může tak představovat nezávislou kognitivní doménu.
Keywords: Spatial Memory; Humans; neuropsychologické testy; demence; Case-Control Studies; Space Perception; paměť; studie případů a kontrol; prostorové chování; Computer Simulation; zraková percepce; financování organizované; Orientation; Financing, Organized; lidé; Alzheimer Disease; Alzheimerova nemoc; Visual Perception; Cognition Disorders; Neuropsychological Tests; počítačová simulace; orientace; Psychomotor Performance; Dementia; Statistics as Topic; Cues; podněty; Memory; kognitivní poruchy; prostorová paměť; Spatial Behavior; prostorová orientace; statistika jako téma; mírná kognitivní porucha; psychomotorický výkon; vnímání prostoru