Hyponatremie jako komplikace léčby terlipresinem u pacienta s hemoptýzou při cystické fibróze - Fila, Libor; Valentová-Bartáková, Lucie; Grandcourtová, A; Pádr, Radek (Studia pneumologica et phtiseologica, 2011)
Hemoptýza je běžnou komplikací bronchopulmonálního onemocnění při cystické fibróze, zejména u dospělých pacientů s pokročilým plicním postižením. Léčebný postup závisí na závažnosti hemoptýzy. Jednou z konzervativních možností léčby je podání terlipresinu. V této kazuistice popisujeme případ dospělého nemocného s cystickou fibrózou s masivní hemoptýzou, u něhož byla léčba terlipresinem komplikována těžkou hyponatremií. Tato komplikace progredovala navzdory restrikci tekutin spolu s podáním furosemidu a hypertonického roztoku chloridu sodného. Po ukončení léčby terlipresinem došlo během dvou dnů k normalizaci natremie. Jiné příčiny hyponatremie nebyly zjištěny. V tomto sdělení upozorňujeme na těžkou hyponatremii jako vzácnou komplikaci léčby terlipresinem. Je třeba zdůraznit nutnost monitorování iontogramu a osmolality séra během léčby analogy vazopresinu.
Keywords: lypresin; isosorbiddinitrát; Lypressin; Isosorbide Dinitrate; Hemoptysis; výsledek terapie; mužské pohlaví; péče o pacienty v kritickém stavu; Adult; Critical Care; hyponatremie; Cystic Fibrosis; cystická fibróza; Humans; Hyponatremia; hemoptýza; sodík; dospělí; Sodium; Treatment Outcome; lidé; Male