Novinky v očkování proti meningokokům - Křížová, Pavla (Pediatrie pro praxi, 2011)
V září 2010 začala být v České republice dostupná konjugovaná meningokoková tetravakcína A, C, Y, W135, která byla v Evropě registrována v dubnu 2010 k použití od 11 let věku. Na konci roku 2010 byla v USA rozšířena registrace této tetravakcíny k použití od 2 let věku a toto rozšíření je v Evropě očekáváno v druhé polovině roku 2011. Vzhledem k tomu, že séroskupina Y působí v České republice invazivní meningokokové onemocnění s vysokou smrtností zejména u adolescentních chlapců, je zařazení složky Y do vakcíny pro Českou republiku velmi vhodné. Složky A, C a W135 jsou vhodné pro cestovatele do zahraničí. Aktuální doporučení NRL: v dětském věku (2–6 roků) provést základní vakcinaci a v pre-adolescentním věku (11–14 roků) revakcinaci konjugovanou meningokokovou tetravakcínou A, C, Y, W135 k získání robusní a dlouhodobé antimeningokokové imunity.
Keywords: Immunization Programs; vakcíny konjugované; očkovací schéma; kojenec; mladiství; vakcinační strategie; Infant; dítě; očkovací programy; Child; Neisseria meningitidis; Meningococcal Vaccines; meningokokové vakcíny; Infant, Newborn; Child, Preschool; Immunization Schedule; novorozenec; Humans; předškolní dítě; Meningitis, Meningococcal; Vaccines, Conjugate; meningokoková meningitida; vakcíny proti meningokokům; invazivní meningokokové onemocnění; Adolescent; lidé