Vyšetření neutrofilního, s gelatinázou asociovaného lipokalinu v moči po kardiochirurgických výkonech u dospělých pacientů - Fořtová, Magdaléna; Lejsek, Jan; Pechová, Martina; Průša, Richard (Aktuality v nefrologii, 2011)
Východisko: Akutní poškození ledvin (acute kidney injury. AKl) je jednou z nejzávažnějších komplikací v pooperačním období u pacientů po kardiochirurgických výkonech až s 30 % incidencí. Je spojené s překvapivě vysokou hospitalizační mortalitou, obvykle překračující 50 %. Neutrofilní s gelaťmázou asociovaný lipokalin (NGAL) se jeví jako nadějný biomarker pro časnou diagnostiku AKI. Cíl: Zhodnotit spolehlivost vyšetření močového NGAL jako časného biomarkeru ledvinného poškození po kardiochirurgických výkonech u dospělých pacientů. Metodika: Sledovali jsme 10 dospělých pacientů (průměrný věk 62,9 ± 8,3 let, 8 mužů a 2 ženy), kteří podstoupili kardiochirurgický výkon (9 pacientů aortokoronární bypass a 1 pacient náhradu aortální chlopně pro těžkou stenózu). Vzorky moči a séra pro vyšetření NGAL a kreatininu byly odebírány v časech: 1) před zahájením operačního výkonu, 2) 1 hodinu, 3) 5 hodin a 4) 10 hodin od konce operace. Koncentrace močového NGAL (U-NGAL) byla stanovena chemiluminiscenční imunoanalýzou na mikročásticích (CMIA, automatický imunochemický analyzátor Architect Í4000SR, Abbott, hodnota cut-off: 131,7 μg/l). Koncentrace kreatininu v séru a v moči byla stanovena enzymovou kolorimetrickou metodou (automatický biochemický analyzátor Advia 1800, Siemens). Postoperační renální komplikace byly definovány jako vzestup sérového kreatininu na dvojnásobek výchozí hodnoty, pokles diurézy pod 0,7 ml/kg/h nebo potřeba diuretické podpory furosemidem v dávce vyšší než 1 mg/kg/den. Výsledky: U čtyř z deseti pacientů došlo ke vzniku pooperačních renálních komplikací. Průměrné hodnoty U-NGAL (μg/1) u pacientů s renálními komplikacemi byly ve výše definovaných časech následující: 1) 10.7; 2) 4.4; 3) 7,7; 4) 8,0 a poměry U-NGAL/U-kreatinin (μg/mmol): 1) 0,52; 2) 1,10; 3) 2.54; 4) 1.87. U pacientů bez renálních komplikací byly zjištěny tyto průměrné hodnoty U-NGAL (μg/l): 1) 6,3; 2) 10,3; 3) 13,4; 4) 24,8 a U-NGAL/U-kreatinin (pg/mmol): 1) 0,55; 2) 2,96; 3) 3,96; 4) 7.15. Průměrné pooperační koncentrace (i mediány) jak U-NGAL, tak poměru U-NGAL/U-kreatinin byly tedy vyšší ve skupině bez renálních komplikací. U žádného ze sledovaných pacientů koncentrace NGAL v moči nepřesáhla cut-off hodnotu. Závěr: Ačkoliv je vyslovení závěrů naší štuc udie limitováno především malým počtem pacientů, výsledky naznačují; 1) u dospělé populace nemusí renální komplikace po kardiochirurgických výkonech vždy korespondovat se vzestupem koncentrací NGAL v moči, 2) vhodnějším iniciálním markerem akutního renálního poškození je v moči poměr NGAL/kreatinin.
Keywords: Acute Kidney Injury; Acute-Phase Proteins; pooperační období; Postoperative Period; kreatinin; Proto-Oncogene Proteins; Cardiac Surgical Procedures; Adult; lipokaliny; Humans; proteiny akutní fáze; kardiochirurgické výkony; NGAL v moči; biologické markery; akutní poškození ledvin; protoonkogenní proteiny; poměr NGAL/kreatinin v moči; Creatinine; dospělí; Biomarkers; Lipocalins; lidé